Het weer op Lanzarote

Een vakantie naar Lanzarote betekent bijna gegarandeerd aangenaam weer. Meer dan driehonderd dagen per jaar is het droog op Lanzarote. Bijna alle dagen halen de thermometers ten minste de grens van twintig graden op het warmste moment van de dag. Voor liefhebbers van zon, zee en strand is het klimaat van Lanzarote daarom bijna ideaal. Het subtropische klimaattype dat op Lanzarote heerst behoort binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger tot het warme steppeklimaat (type BSh). Basiskenmerken hiervan zijn een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden Celsius en een vrij lage jaarlijkse neerslagsom (tussen de 250 en 500 millimeter).

Lanzarote bezienswaardigheden

Lanzarote telt mede dankzij het vulkanische landschap een aantal interessante bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Lanzarote op een rijtje gezet:
Lanzarote bezienswaardigheden top 10

Eeuwige lente?

Men noemt de Canarische Eilanden vaak de eilanden van de eeuwige lente. Als je naar de maximumtemperaturen binnen een kalenderjaar kijkt dan wordt op de meeste plekken op Lanzarote gedurende bijna de helft van de dagen de zomerse grens van 25 graden bereikt. Gedurende ongeveer 30 tot 50 dagen per jaar haalt het kwik zelfs de tropische waarde van dertig graden. Eeuwige lente klopt in het geval van Lanzarote dus niet helemaal, wat echter wel klopt is dat lenteachtige temperaturen het minimale is wat je op Lanzarote mag verwachten. Op de allerslechtste dagen wordt het nog ten minste een graad of 13-14. Dat zijn de dagen in het winterseizoen als er een flinke depressie overtrekt die zorgt voor relatief veel neerslag, grijs weer en voor lokale begrippen lage temperaturen. Winterse temperaturen of winterse neerslag zoals sneeuw komen niet voor op Lanzarote.

Neerslag

Lanzarote kent een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom van rond de 150 millimeter. Dat is ongeveer een vijfde deel van wat er in Nederland in een gemiddeld jaar valt. Lanzarote behoort hiermee duidelijk tot de meest droge gebieden van Europa. In de zomermaanden is de kans op regen klein. Soms is er wel eens een dag dat er wat regen valt, maar veel stelt dat over het algemeen niet voor. De natste periode is november tot en met maart. In deze maanden kun je wel eens een dag hebben die overwegend grijs en nat is. Als je een beetje pech hebt kun je in n week zelfs twee of drie dagen met minder fraai weer hebben. Vaak is het slechte weer maar van vrij korte duur.

Gevoelstemperatuur

De thermometer is op Lanzarote niet bepalend over hoe je het weer ter plaatse ervaart. Zo is de kracht van de zon en de aanwezigheid van wind mede bepalend hoe warm het voor je gevoel is. Zo hebben we zelf ervaren dat het aan het zwembad fris kan aanvoelen terwijl de luchttemperatuur 28 graden Celsius is. Dit was in de zomer in Playa Blanca. We hadden een villa gehuurd met eigen zwembad, waarbij de tuin met het zwembad in de wind lagen. Diezelfde periode zijn we in Puerto del Carmen geweest en hebben daar beschut op het strand gelegen. Het voelde toen warmer aan dan de 28 graden die het kwik aangaf. Als je beschut zit of ligt dan kan het bij werkelijke temperaturen van net iets boven de twintig graden en zonnig weer al zomers aanvoelen.

Calima

Een paar keer per jaar steekt er een sterke wind op uit oostelijke richting. Deze wind is dan afkomstig uit de Saharawoestijn. Deze sirocco heet lokaal een calima. Een calima zorgt ervoor dat relatief warme (in de zomer zelfs echt hete) lucht vanaf de woestijn naar de Canarische Eilanden getransporteerd wordt. Deze lucht bevat vaak ook vrij grote hoeveelheden woestijnzand. Tijdens een calima kan het onaangenaam worden op Lanzarote door hoge temperaturen (in de zomer) en veel zand in de lucht waardoor ogen en luchtwegen gerriteerd kunnen raken.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 20 C 13 C 7 5 25 mm 19 C
februari 20 C 13 C 7 5 18 mm 18 C
maart 21 C 14 C 7 5 15 mm 18 C
april 22 C 14 C 8 4 8 mm 18 C
mei 23 C 15 C 9 2 3 mm 19 C
juni 25 C 17 C 10 1 1 mm 20 C
juli 27 C 19 C 10 1 1 mm 21 C
augustus 28 C 20 C 9 0  1 mm 22 C
september 28 C 20 C 7 1 3 mm 23 C
oktober 25 C 18 C 7 3 14 mm 22 C
november 23 C 16 C 7 5 21 mm 21 C
december 21 C 14 C 6 6 27 mm 20 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd

Lanzarote is een bestemming waar je het hele jaar door prima terecht kunt voor een vakantie. Ga je echt voor het strandleven dan kun je het beste de periode juni tot en met oktober uitkiezen voor een vakantie op Lanzarote. Houd er rekening mee dat de maanden juli en vooral augustus wel wat aan de drukke kant kunnen zijn. September geldt eigenlijk als de meest aangename maand voor een strandvakantie. De zon is nog lekker krachtig, maar het echt scherpe randje is van de warmte af. Belangrijk is dat in september het zeewater de hoogste temperatuur bereikt heeft (22 tot lokaal soms 25 graden).

De periode november tot en met mei zijn minder zonzeker en wat minder warm. Er zijn echter nog steeds meer dan voldoende dagen die aangenaam zijn om te zonnen en zwemmen. Lanzarote is niet voor niets een van de meest populaire winterzon bestemmingen onder Nederlandse toeristen. Omdat het wat minder warm is, is deze periode juist beter geschikt om dingen te ondernemen. Veel attracties worden juist in de wintermaanden drukker bezocht dan in de zomer.

Meer info over Lanzarote

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Lanzarote:
alles over Lanzarote

Lanzarote informatie
Lanzarote weer & klimaat
5x zien en doen op Lanzarote
bijzondere plekjes op Lanzarote
mooiste dorpjes op Lanzarote

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy